Perfectionisme is een bijzondere eigenschap, bijzonder lastig ook als je het mij vraagt. Het kan ervoor zorgen dat je goede kwaliteit levert, het kan echter ook een verlammende uitwerking hebben. Hoe benut je de voordelen van perfectionisme en hoe tackel je de nadelen?

De voordelen van perfectionisme zijn bijvoorbeeld dat je uitdagingen aangaat, het beste uit jezelf wil halen en goed werk aflevert. Dit kan je ver brengen en veel opleveren, dus doe er vooral je voordeel mee.

Een andere zaak wordt het, als je perfectionisme maakt dat je werk voor je uitschuift, omdat je het perse in een keer goed wilt doen, of omdat je bang bent dat het eindresultaat niet goed genoeg is. (Te) Hoge eisen stellen aan jezelf, (ver)oordelend zijn naar jezelf en hiermee jezelf naar beneden halen of de put in praten.

In deze gevallen levert je perfectionisme je weinig positiefs op en brengt het je niet verder. Mocht je dit bij jezelf herkennen en wil je hier verandering in brengen, lees dan vooral verder.

Perfectionisme is iets van alle tijden en zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Onderzoek laat zien dat het bij vrouwen wat vaker voorkomt dan bij mannen en dat er in werksituaties vaker sprake is van perfectionisme dan thuis. Een mogelijke verklaring hiervoor is de hoge eisen/verwachtingen die wij en/of een werkgever aan ons zelf stellen.

Fijn, deze wetenschap, hoor ik je denken, maar daarmee heb ik de nadelen van mijn perfectionisme nog niet opgelost. Klopt helemaal, en daarom heb ik vijf concrete tips die je direct kunt toepassen:

Tip 1: “Goed is goed genoeg”, als nieuw credo
Je helpt jezelf enorm door realistische doelen te stellen: Wat is er echt nodig in deze situatie? Bekijk het resultaat eens door de ogen van een collega of opdrachtgever, zou hij/zij tevreden zijn met wat je hebt opgeleverd? Dan is het dus goed en tijd om te stoppen er nog meer tijd in te steken. De kunst voor jou is om er dan tevreden over te zijn. Wellicht lukt dat niet meteen en dat brengt me bij de volgende tip.

Tip 2: Wees mild voor jezelf
Als perfectionist is het verbazingwekkend eenvoudig om een oordeel over jezelf klaar te hebben en bij voorkeur is dit oordeel veroordelend, streng en meedogenloos. Niet bepaald de ideale situatie om jezelf te ontwikkelen en een opwaartse spiraal te realiseren. Het wordt tijd dat je met zelf-compassie naar je leven mag kijken, een milde blik, constaterend in plaats van oordelend en vergevend als dingen niet in een keer lukken.

Tip 3: Beloon jezelf
Waar we als kind heel blij konden worden van een sticker in ons schoolschrift, zijn we als volwassenen vergeten hoe fijn dit ook alweer is. Natuurlijk is het prettig als je waardering van anderen krijgt, maar ik adviseer je het heft in eigen hand te nemen: beloon jezelf! Als je jouw realistische doel (zie tip 1) gehaald hebt, beloon jezelf dat dit gelukt is. Dit geeft weer even dat fijne gevoel en het werkt motiverend om je doel te halen en weer voor je volgende doel te gaan. De beloning kan bestaan uit een half uur op social media rondzwerven na twee uur geconcentreerd te hebben gewerkt, of bijvoorbeeld een warm bad nemen of lekker toetje nemen na het geven van een presentatie, wat je spannend vond.

Wil je de andere twee tips ook graag ontvangen, download dan hier mijn ebook!

 

Tips over werkgeluk binnen organisaties ontvangen?

Schrijf je nu in en ontdek hoe je werkgeluk inzet voor het succes van je organisatie

Je bent succesvol ingeschreven!