Hey psst….Geluk zonder verdriet bestaat niet!

 

Altijd gelukkig zijn bestaat niet. Klinkt dat vreemd, uit de mond van een happyologist? Nee, voor mij klinkt het juist logisch dat ik dat verkondig. Want naar mijn mening zijn geluk en ongeluk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik geloof in geluk en in werkgeluk, maar ik geloof ook dat deze niet bestaan zonder momenten waarop het tegenzit. Momenten waarop het leven lastig is en je wellicht geen idee hebt wat je moet doen.

 

Picture perfect

Want het moge duidelijk zijn: het leven is niet alleen maar leuk! Laten we in hemelsnaam stoppen met de schijn ophouden alsof dat wel zo is. Sociale media spelen hierin een grote rol. Iedereen kent ze wel: de ‘Insta-happy faces’ en de mooie plaatjes op Facebook die ons doen geloven dat het bij heel veel mensen altijd rozengeur en maneschijn is. Perfecte moeders die alles schijnen te hebben: een carrière, goed presterende kinderen, een schitterend huis, exotische vakanties, een rijk sociaal leven, stylish kapsels en een platte buik (drie weken na de bevalling). #Life’s good #Bestdayever #Happyvibes…..Is dat de realiteit? Niet als je het mij vraagt en ik zou er zelfs niet in willen geloven.

 

Geen geluk zonder ongeluk

De waarde van de mooie momenten zou namelijk verwateren door het afwezig zijn van pijnlijke momenten. Het is het contrast waardoor we genieten en successen kunnen vieren. Zoals zwart niet zonder wit bestaat, bestaat geluk niet zonder verdriet, pijn of ongeluk. De dame op jouw tijdlijn is waarschijnlijk ook gewoon een werkende moeder, die probeert om alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Misschien stond ze zelfs een uur eerder op om haar kapsel zo te krijgen, terwijl jij je in dezelfde tijd nog een keer rustig omdraaide, een ochtendwandeling maakte of op je gemak met de kinderen kon ontbijten. Kleine momenten die jou echt gelukkig maakten…

 

Learn to dance in the rain

De vraag is vooral hoe je met tegenslagen omgaat. Blijf je er in hangen, of weet je op een gegeven moment de stap te maken om uit je ellende te klimmen? Dat is de keuze die je hebt, al dan niet met hulp. ”Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning how to dance in the rain.” Of zoals ik zelf altijd zeg: “Je kunt niet bepalen hoe de wind waait, maar wel hoe je je zeilen stelt.”  Dan zal je ervaren dat er zich zelfs op de donkerste momenten, kleine geluksmomentjes voor kunnen doen. Maar lieve mensen laten we in hemelsnaam stoppen met elkaar voor de gek houden en te doen alsof het leven alleen bestaat uit succes, geluk en voorspoed. Dát zou ons pas echt gelukkig maken.

 

Heb je idee dat je hulp nodig hebt bij het ervaren van meer (werk)geluk? Ik help je hier graag bij,

 

Lieke Bezemer, happyologist, auteur ‘Werkgeluk werkt’, coach en trainer HappyWorkingLife

info@liekebezemer.nl

www.Happyworkinglife.nl

Tips over werkgeluk binnen organisaties ontvangen?

Schrijf je nu in en ontdek hoe je werkgeluk inzet voor het succes van je organisatie

Je bent succesvol ingeschreven!