Hoe maakbaar is geluk?

 

We leven in een maatschappij waarin de gedachte overheerst dat ‘Alles lukt, als je jezelf maar goed voorbereid en je best doet.’ We verslinden zelfhulpboeken, doen met zijn allen aan mindfulness, bezoeken massaal de fitnessclub, eten geen koolhydraten maar exotische bessen en smeren wondercrèmes of laten zelfs rimpels wegspuiten. Allemaal om de beste versie van onszelf te zijn of in elk geval zo lang mogelijk te blijven. En omdat we op zoek zijn naar dat éne succesrecept voor geluk.

Laat me je uit de droom helpen: dat is er niet.  Dat zou namelijk betekenen dat alles maakbaar is, en helaas is dat niet de realiteit. We hebben niet overal invloed op. Wij bepalen niet of de zon schijnt of dat het regent. Of we ziek worden, ondanks al onze gezonde inspanningen. We verliezen soms banen, geliefden, zaken waaraan we gehecht zijn geraakt. Het leven doet ons soms pijn. Er is geen recept noch medicijn, dat ons hiervoor behoedt.

 

Waardeer jezelf om de stappen die je hebt gezet

Naar mijn idee, bedoelen we iets heel anders als we zeggen dat geluk maakbaar is. Natuurlijk is het een goed om je voor te bereiden en je best te doen, maarje kunt niet altijd bepalen hoe dingen gaan. En soms lukken dingen niet (of niet de eerste, tweede of derde keer). De kunst van het leven is daarmee om te leren gaan. Om jezelf te waarderen om de stappen die je hebt gezet of de moed die je hebt getoond. De moed om hulp te vragen bijvoorbeeld. Of om toe te geven dat je iets nog niet kunt of weet.

 

Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten

Het maakbare zit hem daarbij in de invloed die je hebt op je eigen gedachten en mindset.

Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten. De situatie is wat hij is, maar je hebt er zelf een gedachte of oordeel over. Vaak voel je er ook een emotie bij en daar kun je wel iets mee.

Je kunt er dus even goed een hele andere gedachte of emotie bij hebben en ervaren. Daarin zit het maakbare van geluk: kiezen hoe je naar de dingen kijkt en hoe je ermee om wilt gaan. Voel je angst of teleurstelling en ga je toch door? Dan toon je lef en komt daar trots voor in de plaats. En juist die emotie draagt weer bij aan een geluksgevoel.

 

We zijn niet gelukkiger als we alles hebben wat we willen, we zijn gelukkig als we willen wat we hebben.

 

 

Wil je meer tips over werkgeluk ontvangen? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief via https://liekebezemer.activehosted.com/f/11

 

 

Lieke Bezemer, happyologist en auteur.

www.happyworkinglife.nl

info@liekebezemer.nl

 

 

Tips over werkgeluk binnen organisaties ontvangen?

Schrijf je nu in en ontdek hoe je werkgeluk inzet voor het succes van je organisatie

Je bent succesvol ingeschreven!